Persarchief

14/06/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be/rode-wijn-op-uw-terras
03/04/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be - Zuid-Afrikaans kroonjuweel

13/02/2021 Video - ninofmedia.tv - Over de veerkracht van een wijnsommelier
02/02/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be - Castigno, verborgen parel in de Languedoc
23/01/2021 Artikel - De Standaard Magazine - Rode wijn bij winterse stoofpotten
18/01/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be - Oogstrapport Zuid-Afrika 2020

Rode wijn op uw terras

De horecaterrassen lopen stilaan goed vol en de aangename vroege zomertemperaturen zorgen voor een stijgend verbruik van mousserend, wit en rosé. Toch krijg ik elk jaar opnieuw de vraag van klanten of er ook rode wijnen geschikt zijn voor de zomer. Uiteraard! Of wat had u gedacht…

Rood in de ijsemmer

Nu de lang verwachte versoepelingen onze sociale contacten terug wat meer richting normaal duwen en de buitentemperaturen langzaam maar zeker richting dertig graden gaan, passen we onze wijnkeuze aan. Een logische en verstandige zet. Als we buiten in het zonnetje willen genieten, krijgen tanninerijke Bordeauxwijnen of krachtige rode wijnen met veel alcohol het moeilijk. Toch hoeft dit niet te betekenen dat de liefhebber van een lekker glas rood niet langer aan zijn trekken komt…

Op de terrassen van de Parijse brasserieën duiken bij deze zomerse temperaturen de ijsemmers met Sancerre rouge op. Wie denkt dat de appellatie Sancerre uit de Loire enkel voor witte wijn in aanmerking komt, heeft het verkeerd voor. Ook rode Sancerre op basis van pinot noir is toegelaten, net als rosé trouwens. Maar het kan ook iets avontuurlijker! Ik heb dan ook een aantal leuke rode zomerwijnen voor u geproefd.

Pfalz/Duitsland

We starten met een pinot noir 2017 van Siegrist uit de Pfalz in de Duitsland. Siegrist is een VDP-wijnmaker en behoort tot het clubje van zowat tweehonderd leden die kwaliteit hoog in het vaandel voeren. VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter en kan je makkelijk herkennen aan de capsule met de afbeelding van een adelaar met een druiventros op de borst. In stijgende kwaliteitsvolgorde wordt Gutswein, Ortswein, Erste Lage en GG of Großes Gewächs gemaakt.

Ik proefde voor u de VDP Gutswein of het instapniveau pinot noir, vaak ook Spätburgunder genoemd in Duitsland. De wijn is helder met een lichte kleurintensiteit en fijne transparante tranen. De neus is zeer zuiver en onmiddellijk open. Aardbei, blauwe bes en droge twijgjes, viooltjes en na walsen een kruidig karakter. Zachte smaakaanzet, opvallend sappig en soepel. Fijne tannine en een elegante finale. Koel geserveerd op 10 graden Celsius is dit een lekker glaasje rood dat een groot publiek weet te bekoren. Met een bescheiden 12,5% alcoholvolume is dit een leuke verfrissing. 

Carnuntum/Oostenrijk

Zirkus 2020 is een biowijn uit DAC (Districtus Austriae Controllatus) Carnuntum van de sympathieke topwijnbouwster Birgit Wiederstein. Opnieuw één druif en onmiddellijk de meest aangeplante rode druif in Oostenrijk: zweigelt, genoemd naar Fritz Zweigelt die in 1922 de kruising ontwikkelde tussen St Laurent en blaufränkisch aan het instituut voor wijncultuur in Klosterneuburg.

Intens kersenrood met gekleurde tranen. Weelderig fruitige neus met overwegend rood fruit, bosaardbei en rijpe kersen, minerale ondertoon en mooi ondersteunende aciditeit. Soepele vlot drinkklare textuur met zachte tannine en ingehouden alcohol, intens fruitige lange afdronk.

Het circus is de enige plek ter wereld waar je met open ogen kunt dromen, zei Ernest Hemmingway. Dat gaat met deze Zirkus van Birgit Wiederstein zeker lukken.

Paarl/Zuid-Afrika

Met de Focal Point 2018 van Arco Laarman krijgen we een 100% cinsault van bush vines in het glas. Arco was tien jaar lang keldermeester van het elite landgoed Glen Carlou in Paarl en heeft ondertussen een premium terroir gedreven project in eigen beheer waarvoor hij op zoek gaat naar de beste expressie van de druif op de meest geschikte bodem. 

De cinsault van bush vines in Stellenbosch is helder violet met een lichte kleurintensiteit, bijna transparant. Zuivere open neus met klein rood fruit, blauwe bessen en rode pruimen. Zelfs in een warmer klimaat toont de cinsault veerkracht met een prachtige fruitzuiverheid. Intrigerende kruidigheid met salie en tijm. Goed uitgebalanceerde zuren, een pittige mineraliteit en zachte tannine zorgen voor een vlotte toegankelijkheid. Deze wijn tekent voor elegantie en finesse. Ideaal bij een charcuterieschotel of tartaar van rund. Licht gekoeld uiteraard zoals ze dat ook in Zuid-Afrika zouden doen! Leuke marketingtool: op de fles zit nog een extra afsluiting in kurk die u na het ontkurken op de fles kan plaatsen om insecten geen toegang te geven tot dit onweerstaanbaar verleidelijke vergiste druivensap. 

Fleurie/Frankrijk

Misschien iets minder avontuurlijk maar zwaar onderschat is deze Fleurie die zonder sulfieten wordt gevinifieerd. Beaujolais ligt onder de Maconnais en wordt tot Bourgogne gerekend. De druif die er de scepter zwaait is de gamay die bulkt van het jonge rode fruit en vaak een koolzuurweking ondergaat. Het is net deze “macération carbonique” en de jaarlijkse lancering van de Beaujolais nouveau elke derde donderdag van november die de volledige regio bij veel wijnliefhebbers in een kwaad daglicht hebben gesteld. Maar dat is buiten de tien cru’s geteld die de Beaujolais rijk is. Dit zijn wijnen van een totaal ander kwaliteitsniveau die het absoluut verdienen te worden herontdekt. Fleurie is één van de cru’s in het noorden op granietbodem en deze Fleurie Le Clos komt uit een kleine volledig ommuurde wijngaard. Er wordt alles aan gedaan om de natuur zoveel mogelijk zijn gang te laten gaan. Het domein zit in conversie naar bio en mag vanaf oogstjaar 2021 het label bio vermelden.

De Fleurie Le Clos 2018 komt in het glas met een licht pioenrode kleur met slanke traanvorming. Onmiddellijk open neus met overvloedig jong rood fruit, bosaardbeitjes en krieken. Na walsen zeer uitbundig met wilde besjes, viooltjes en een aardse ondertoon. Goede mondvulling met knappe zuurstructuur en weinig tannine. Guitige smaak, volledig in balans en een minerale toets in de lange finale. Heerlijke genietwijn die mij doet verlangen naar het kermiseten van mijn oma : frikadellen met kriekjes. Ook al had ik toen nog niet de gewettigde leeftijd om alcoholhoudende dranken te nuttigen, telkens ik deze Fleurie proef denk ik aan de smaak en geur van het traditionele kermisgerecht van mijn wijlen oma Gusta. En ik kan u garanderen, dat was genieten!

Alle besproken wijnen zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be. Laat de zomer nu maar komen!


Zuid-Afrikaans kroonjuweel


Zo mogen we Delaire Graff best noemen. Het prachtige wijndomein ligt op de flanken van de Botmaskop, één van de pieken van de Helshoogte Mountain Pass, vroeger een uitkijkpunt vanwaar men schepen kon zien aankomen. Net als het polijsten van een diamant om zijn schittering te onthullen, heeft juwelier Laurence Graff een buitengewone natuurlijke omgeving omgetoverd tot een bestemming van wereldklasse voor wijn, kunst, gastronomie en ontsnappen aan het alledaagse.

Uit de lucht

Bergflanken en een frisse maritieme bries vormen de ideale omstandigheden om topwijnen te produceren op een paar kilometer van Stellenbosch, de universiteitsstad waar je oenologie kan studeren. Het wijngoed ligt op drie tot vijfhonderd meter boven de zeespiegel, waar de watervasthoudende bodem en de verkoelende zeebries voor een langzame en perfecte rijping van de druiven zorgen. Investeringen in een moderne vinificatiekelder en de professionele hand van wijnmaker Morné Vrey blijken al tien jaar de perfecte combinatie voor topwijnen van wereldklasse. De wijnen worden dan ook geregeld met het maximale aantal sterren bekroond in de Platter’s Wine Guide, de bekende Zuid-Afrikaanse wijngids.

Zuid-Afrika wordt tot de nieuwe wereld gerekend terwijl er al honderden jaren wijn wordt gemaakt. Ook Delaire Graff Estate heeft een rijke geschiedenis. Al in de zeventiende eeuw verkozen Franse Hugenoten deze plek op de flanken van de Helshoogte als decor om met wijnbouw in Zuid-Afrika te starten. De naam ‘Delaire’ of uit de lucht verwijst naar de unieke lucht die hier het fabuleuze landschap typeert.

Laurence Graff – eigenaar van het invloedrijke Graff Diamond International – kocht het landgoed in 2003 van de ook al gepassioneerde Zuid-Afrikaanse wijnschrijver John Platter en bouwde er ambitieuze plannen uit. Een ultieme luxe-ervaring in een eigengereide sfeer van Zuid-Afrikaanse gastvriendelijkheid.

Op het domein vindt u uiteraard uitstekende wijnen maar ook geraffineerde restaurants, exclusieve lodges, relaxerende spa-behandelingen en luxe boetieks en dit allemaal in een exuberant landschap. Een getalenteerd team zorgt elke dag opnieuw voor een zeldzame ervaring die de gasten een onvergetelijke totaalervaring laat beleven.

Prestigieuze wijnen

De wijnen die op het Delaire Graff Estate worden gebotteld mogen terecht prestigieus worden genoemd. Van de oogstfrisse witte wijnen, de onweerstaanbare rosé tot de krachtige maar tegelijk finesserijke cabernet sauvignon reserve… alle getuigen ze van een perfectionistisch vakmanschap en de holistische visie van de eigenaar.

Tijdens mijn bezoek in november 2019 kreeg ons wijngezelschap een zeer uitgebreide tasting aangeboden met maar liefst 17 wijnen. Zelfs de Laurence Graff Reserve 2015, de topwijn van het domein, op basis van cabernet sauvignon uit Banghoek ging voor ons open. Daarna volgde een uitstekend uitgebreid gangenmenu op het terras van restaurant Indochine, met een adembenemend uitzicht op de wijngaarden. Een onvergetelijke en gastronomische topervaring! Gelukkig zijn de wijnen ook in België verkrijgbaar en kunnen we met het glas in de hand virtueel reizen en mooie herinneringen ophalen.

Voor u geproefd

De Swartland reserve chenin blanc 2019 van oude “bushvines” is bijzonder elegant en knap gestructureerd. De wijn is licht goudgeel met een medium viscositeit, heel zuiver en open in de neus met vanille, citrus en rijpe toetsen van perzik en abrikoos. Krachtige aanzet met goede mondvulling, knap ondersteunende aciditeit en een lange finale met karamelimpressie. De wijn wordt veertien dagen vergist in het vat waardoor het hout zeer mooi is geïntegreerd. Daarna volgt een opvoeding van tien maanden in Franse eik, 60% in grote vaten van 400 liter, 40% op foeders van 2500 liter.

Botmaskop 2017 is een Cape blend met 65% cabernet sauvignon, 13% cabernet franc, 11% petit verdot,  8% merlot en 3% malbec. Diep kersenrode robe met gekleurde, traag aflopende tranen, rijke fruitaroma’s van braambes en cassis, na walsen kruidigheid en koffie. Krachtige aanzet, rijk pallet, goed mondvullend met elegante tanninestructuur en zachte finale. Ook hier opvallende zuren die frisheid en een hoge drinkbaarheidsfactor opleveren.

Met de cabernet sauvignon Reserve 2018 komt een krachtpatser in het glas. Zeer diepe kleurintesiteit, bijna zwart met traag aflopende gekleurde tranen. Primair fruit in de neus, bosbessen, cassis, rijpe donkere kersen, na walsen pruimen, fijnbos en tabak. Vol en krachtig in de mond met duidelijk aanwezige maar edele tannines. Fenomenaal lange afdronk, nu al te genieten maar het hoogtepunt zal wellicht pas voor binnen vijf jaar zijn…

De wijnen van Delaire Graff worden in België geïmporteerd door Minnegoed Wines en zijn verkrijgbaar bij een dertigtal verdelers – www.minnegoedwines.be


Over de veerkracht van een wijnsommelier


K
lik op de afbeelding om de film te starten.


Castigno, verborgen parel in de Languedoc

In het Zuid-Franse dorpje Assignan dat er dertien jaar geleden zo goed als verlaten bij lag, realiseerden de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete en zijn echtgenote Tine Claeys hun droom. In 2019 werd het koppel door DM Vino! uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.

Metamorfose

Toen Marc en Tine er een kasteelruïne aankochten, telde het Franse boerendorpje Assignan nog 200 zielen. De grijze verlaten bled toverde het ambitieuze koppel om tot een kleurrijk toonbeeld van toeristische infrastructuur waar ondertussen een internationaal publiek van veeleisende levensgenieters komt onthaasten. Het statige gebouw in de hoofdstraat Maison d’Amis werd ingericht met luxueuze hotelkamers en gîtes.  Daarna volgden een kunstgalerij en drie restaurants waarvan ééntje – La Table – ook werd opgemerkt door de Franse Michelingids en ondertussen met één ster werd bekroond.

De wijngaarden van Castigno liggen naast de Canyon van Minerve en vlakbij Saint-Chinian, een bekend wijndorp met AOP-erkenning in de Languedoc. Er wordt biologisch tewerk gegaan in de wijngaarden en om de grond los te woelen worden paard en ploeg ingezet. Kosten nog moeite worden gespaard om het beste uit het kalkrijke terroir te halen! Als oenologen zijn Michel Tardieu en Philippe Cambie, de twee grootmeesters uit het zuiden, aan de slag. De wijnkelder is bovendien een architecturaal meesterwerk in de vorm van een wijnfles die volledig met kurk is bekleed.

La vie en rosé

Wie straks voor Valentijn wil uitpakken met een originele wijn, beveel ik graag de rosé Esprit des Anges aan. Wie nog denkt dat rosé enkel in de zomer te genieten is, heeft het verkeerd voor. De bleke lichte zalmkleur is bijna transparant. Neus en mond geven frisse toetsen van aardbei en sappige bessen maar ook kruidige toetsen. Geen warme alcohol, maar wel plezierige zuren die het fruitige aspect accenturen. In de finale een licht bittertje dat de wijn een mooie spanning geeft. Ideaal bij tonijn mi-cuit met granaatappel en sushirijst.

Toch liever bubbels voor uw geliefde? Ook dat is mogelijk met de Castigno Rosé Brut Nature. Net als de stille rosé, ook hier een blend van cinsault, grenache noir en syrah. Een eerder ongewone assemblage voor een rosébubbel, maar heel verrassend fris met veel jong rood fruit. Een lekkere delicate mousserende wijn met persistente pareling, zonder dosage, uitstekend als aperitief.

Beide roséwijnen dragen het EU Biolabel en zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Bron: wijn.doorbraak.be/castigno-verborgen-parel-in-de-languedoc

Naar boven


Rode wijn bij winterse stoofpotten

Sudderpotjes zijn stevig en aromatisch: deze elementen vinden we terug in goed gestructureerde wijnen met een intense smaak.

DELAIRE-GRAFF SHIRAZ 2018

Op de bergflanken van de Helshoogte-pas vlak bij Stellenbosch, met een panoramisch zicht op de Kaap en de Atlantische oceaan, pronkt het toonaangevende landgoed van diamanthandelaar Laurence Graff. Hij kocht het domein in 2003 van de befaamde wijnschrijver John Platter, bekend van zijn wijngidsen voor Zuid-Afrikaanse wijn. Shiraz is een beschaafde wijn met een unieke smaak, soepel en elegant maar met body. De kleur is helder kersenrood met een licht violette rand. Kruidig en fruitig in de neus, met toetsen van rijpe bessen en impressies van fijn hout, tabak en ceder. De eerste slok valt meteen aan: krachtig en beklijvend maar tegelijk rijp en delicaat mollig, complex en weelderig, goed gestructureerd, met mooie zuren en versmolten alcohol, en een aanhoudende lengte.

Te koop voor €15 bij Château Brillant, Pollare, www.chateaubrillant.be

Bron: 4 sterren in De Standaard Magazine 23-01-2021 Tekst: Simonne Wellekens

Naar boven


Oogstrapport Zuid-Afrika 2020

Een turbulent jaar met een zeer gunstig seizoen en hoog kwaliteitsniveau van de druiven

Het zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond vallen de seizoenen omgekeerd. Het oogstseizoen in de wijngaarden situeert zich dan ook in het voorjaar. Volgens het jaarlijkse Wine Harvest Report 2020 van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie waren de omstandigheden zeer gunstig. “Hoewel het altijd belangrijk is om rekening te houden met onze diversiteit in tien wijndruivenregio’s, had de sector over het algemeen een geweldig seizoen, waarvan we denken dat het wijnen van hoge kwaliteit zal produceren”, zegt Conrad Schutte, adviserend servicemanager van Vinpro, de spreekbuis van de wijnindustrie in Zuid-Afrika.

De weersomstandigheden waren over het algemeen gunstig, de regenval bleef onder het gemiddelde en de knopzetting was al vroeg in het seizoen homogeen en  veelbelovend. Winderige omstandigheden tijdens de vruchtzetting en de gevoelige groeistadia resulteerden in kleinere bessen en dus ook lichtere trossen. De temperaturen waren gematigd tijdens de rijpingsperiode en warmtepieken bleven uit. Chardonnay en chenin blanc vertonen hierdoor een uitzonderlijke zuurgraad, en de kleur- en tannineanalyses in de rode wijnen beloven volle wijnen met geconcentreerde smaakprofielen. 2020 kende een grote variatie in gebieden met droge omstandigheden, zelfs binnen dezelfde wijngaardpercelen. De regio’s Stellenbosch, Swartland, Cape South Coast, Paarl en Breedekloof oogstten allemaal een groter volume dan in 2019.  Olifantsrivier werd het zwaarst getroffen door de droogte en kende normale opbrengsten. De rendementen lagen een stuk lager in Klein Karoo en bepaalde delen van Robertson die te kampen kregen met de aanhoudende droogte. In de provincie Noord-Kaap leidde vorstschade tot grote oogstverliezen. Uiteindelijk wordt de wijndruivenoogst voor 2020 geschat op 1 349 883 ton of een stijging van 8,2%.

In de ban van wijn en wijn in de ban…

Het veelbelovende oogstseizoen startte ongeveer twee weken vroeger dan gebruikelijk, maar kreeg vanaf 26 maart 2020 een turbulent verloop. De onverwachte aankondiging van de COVID-19 lockdown zorgde voor opschudding onder veel producenten om de laatste druiven van het seizoen te oogsten en de wijnproductie in de vinificatiekelders tot een goed einde te brengen. Wijngerelateerde activiteiten waren aanvankelijk verboden. Gelukkig deed de regering op het laatste moment een concessie die oogst- en opslagactiviteiten mogelijk maakte. Anders zouden de druiven compleet verloren gegaan zijn…

Om ziekenhuisbedden vrij te houden voor coronapatiënten voerde president Cyril Ramaphosa midden juli 2020 – en dit voor de tweede keer – een radicale ban in op de verkoop van alcohol op Zuid-Afrikaanse bodem. Tijdens de eerste ban die eind maart werd ingevoerd en 9 weken aanhield, was trouwens ook de wijnexport (50% van de wijnproductie) compleet taboe. De economische gevolgen zijn desastreus voor de wijndomeinen en het wijntoerisme. Wijntastings op het domein waren onmogelijk. Verkoop van wijn aan restaurants of particulieren was eerst 9 weken en daarna nog eens zes weken lang compleet verboden! Nochtans zijn het niet de mooie kwaliteitswijnen die het chronisch alcoholprobleem bij de lokale bevolking verklaren. Facebookcommunities als Save-SA-Wine zagen het licht in een poging om de consument te informeren over de penibele situatie.

Helaas bracht 2020 nog geen lichtpunt aan het eind van de tunnel. Op 28 december kondigde de president aan dat het land terugkeert naar alarmniveau drie. De kaap van één miljoen bevestigde coronabesmettingen werd genomen, alsook een nieuw alcoholverbod. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie staat dan ook voor één van de grootste crisissen ooit!

Bron: wijn.doorbraak.be/oogstrapport-zuid-afrika-2020

Naar boven