Persarchief

02/02/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be - Castigno, verborgen parel in de Languedoc
23/01/2021 Artikel - De Standaard Magazine - Rode wijn bij winterse stoofpotten
18/01/2021 Artikel - wijn.doorbraak.be - Oogstrapport Zuid-Afrika 2020

Castigno, verborgen parel in de Languedoc

In het Zuid-Franse dorpje Assignan dat er dertien jaar geleden zo goed als verlaten bij lag, realiseerden de West-Vlaamse ondernemer Marc Verstraete en zijn echtgenote Tine Claeys hun droom. In 2019 werd het koppel door DM Vino! uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year.

Metamorfose

Toen Marc en Tine er een kasteelruïne aankochten, telde het Franse boerendorpje Assignan nog 200 zielen. De grijze verlaten bled toverde het ambitieuze koppel om tot een kleurrijk toonbeeld van toeristische infrastructuur waar ondertussen een internationaal publiek van veeleisende levensgenieters komt onthaasten. Het statige gebouw in de hoofdstraat Maison d’Amis werd ingericht met luxueuze hotelkamers en gîtes.  Daarna volgden een kunstgalerij en drie restaurants waarvan ééntje – La Table – ook werd opgemerkt door de Franse Michelingids en ondertussen met één ster werd bekroond.

De wijngaarden van Castigno liggen naast de Canyon van Minerve en vlakbij Saint-Chinian, een bekend wijndorp met AOP-erkenning in de Languedoc. Er wordt biologisch tewerk gegaan in de wijngaarden en om de grond los te woelen worden paard en ploeg ingezet. Kosten nog moeite worden gespaard om het beste uit het kalkrijke terroir te halen! Als oenologen zijn Michel Tardieu en Philippe Cambie, de twee grootmeesters uit het zuiden, aan de slag. De wijnkelder is bovendien een architecturaal meesterwerk in de vorm van een wijnfles die volledig met kurk is bekleed.

La vie en rosé

Wie straks voor Valentijn wil uitpakken met een originele wijn, beveel ik graag de rosé Esprit des Anges aan. Wie nog denkt dat rosé enkel in de zomer te genieten is, heeft het verkeerd voor. De bleke lichte zalmkleur is bijna transparant. Neus en mond geven frisse toetsen van aardbei en sappige bessen maar ook kruidige toetsen. Geen warme alcohol, maar wel plezierige zuren die het fruitige aspect accenturen. In de finale een licht bittertje dat de wijn een mooie spanning geeft. Ideaal bij tonijn mi-cuit met granaatappel en sushirijst.

Toch liever bubbels voor uw geliefde? Ook dat is mogelijk met de Castigno Rosé Brut Nature. Net als de stille rosé, ook hier een blend van cinsault, grenache noir en syrah. Een eerder ongewone assemblage voor een rosébubbel, maar heel verrassend fris met veel jong rood fruit. Een lekkere delicate mousserende wijn met persistente pareling, zonder dosage, uitstekend als aperitief.

Beide roséwijnen dragen het EU Biolabel en zijn verkrijgbaar bij www.chateaubrillant.be

Bron: wijn.doorbraak.be/castigno-verborgen-parel-in-de-languedoc

Naar boven


Rode wijn bij winterse stoofpotten

Sudderpotjes zijn stevig en aromatisch: deze elementen vinden we terug in goed gestructureerde wijnen met een intense smaak.

DELAIRE-GRAFF SHIRAZ 2018

Op de bergflanken van de Helshoogte-pas vlak bij Stellenbosch, met een panoramisch zicht op de Kaap en de Atlantische oceaan, pronkt het toonaangevende landgoed van diamanthandelaar Laurence Graff. Hij kocht het domein in 2003 van de befaamde wijnschrijver John Platter, bekend van zijn wijngidsen voor Zuid-Afrikaanse wijn. Shiraz is een beschaafde wijn met een unieke smaak, soepel en elegant maar met body. De kleur is helder kersenrood met een licht violette rand. Kruidig en fruitig in de neus, met toetsen van rijpe bessen en impressies van fijn hout, tabak en ceder. De eerste slok valt meteen aan: krachtig en beklijvend maar tegelijk rijp en delicaat mollig, complex en weelderig, goed gestructureerd, met mooie zuren en versmolten alcohol, en een aanhoudende lengte.

Te koop voor €15 bij Château Brillant, Pollare, www.chateaubrillant.be

Bron: 4 sterren in De Standaard Magazine 23-01-2021 Tekst: Simonne Wellekens

Naar boven


Oogstrapport Zuid-Afrika 2020

Een turbulent jaar met een zeer gunstig seizoen en hoog kwaliteitsniveau van de druiven

Het zuidelijk halfrond

Op het zuidelijk halfrond vallen de seizoenen omgekeerd. Het oogstseizoen in de wijngaarden situeert zich dan ook in het voorjaar. Volgens het jaarlijkse Wine Harvest Report 2020 van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie waren de omstandigheden zeer gunstig. “Hoewel het altijd belangrijk is om rekening te houden met onze diversiteit in tien wijndruivenregio’s, had de sector over het algemeen een geweldig seizoen, waarvan we denken dat het wijnen van hoge kwaliteit zal produceren”, zegt Conrad Schutte, adviserend servicemanager van Vinpro, de spreekbuis van de wijnindustrie in Zuid-Afrika.

De weersomstandigheden waren over het algemeen gunstig, de regenval bleef onder het gemiddelde en de knopzetting was al vroeg in het seizoen homogeen en  veelbelovend. Winderige omstandigheden tijdens de vruchtzetting en de gevoelige groeistadia resulteerden in kleinere bessen en dus ook lichtere trossen. De temperaturen waren gematigd tijdens de rijpingsperiode en warmtepieken bleven uit. Chardonnay en chenin blanc vertonen hierdoor een uitzonderlijke zuurgraad, en de kleur- en tannineanalyses in de rode wijnen beloven volle wijnen met geconcentreerde smaakprofielen. 2020 kende een grote variatie in gebieden met droge omstandigheden, zelfs binnen dezelfde wijngaardpercelen. De regio’s Stellenbosch, Swartland, Cape South Coast, Paarl en Breedekloof oogstten allemaal een groter volume dan in 2019.  Olifantsrivier werd het zwaarst getroffen door de droogte en kende normale opbrengsten. De rendementen lagen een stuk lager in Klein Karoo en bepaalde delen van Robertson die te kampen kregen met de aanhoudende droogte. In de provincie Noord-Kaap leidde vorstschade tot grote oogstverliezen. Uiteindelijk wordt de wijndruivenoogst voor 2020 geschat op 1 349 883 ton of een stijging van 8,2%.

In de ban van wijn en wijn in de ban…

Het veelbelovende oogstseizoen startte ongeveer twee weken vroeger dan gebruikelijk, maar kreeg vanaf 26 maart 2020 een turbulent verloop. De onverwachte aankondiging van de COVID-19 lockdown zorgde voor opschudding onder veel producenten om de laatste druiven van het seizoen te oogsten en de wijnproductie in de vinificatiekelders tot een goed einde te brengen. Wijngerelateerde activiteiten waren aanvankelijk verboden. Gelukkig deed de regering op het laatste moment een concessie die oogst- en opslagactiviteiten mogelijk maakte. Anders zouden de druiven compleet verloren gegaan zijn…

Om ziekenhuisbedden vrij te houden voor coronapatiënten voerde president Cyril Ramaphosa midden juli 2020 – en dit voor de tweede keer – een radicale ban in op de verkoop van alcohol op Zuid-Afrikaanse bodem. Tijdens de eerste ban die eind maart werd ingevoerd en 9 weken aanhield, was trouwens ook de wijnexport (50% van de wijnproductie) compleet taboe. De economische gevolgen zijn desastreus voor de wijndomeinen en het wijntoerisme. Wijntastings op het domein waren onmogelijk. Verkoop van wijn aan restaurants of particulieren was eerst 9 weken en daarna nog eens zes weken lang compleet verboden! Nochtans zijn het niet de mooie kwaliteitswijnen die het chronisch alcoholprobleem bij de lokale bevolking verklaren. Facebookcommunities als Save-SA-Wine zagen het licht in een poging om de consument te informeren over de penibele situatie.

Helaas bracht 2020 nog geen lichtpunt aan het eind van de tunnel. Op 28 december kondigde de president aan dat het land terugkeert naar alarmniveau drie. De kaap van één miljoen bevestigde coronabesmettingen werd genomen, alsook een nieuw alcoholverbod. De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie staat dan ook voor één van de grootste crisissen ooit!

Bron: wijn.doorbraak.be/oogstrapport-zuid-afrika-2020

Naar boven